top of page

"School of RUG"

Kurset foregår over 3 kvelder/dager, og du får muligheten til å arbeide med en ekte tuftingpistol, samt eksperimentere med design og fibre. Du blir veiledet og får opplæring i nødvendige teknikker. Du får samlet rundt 10 timer til disposisjon, og veileder Johanna vil være til stede hele tiden. 

(Se program, lengre nede)

Du trenger ingen forkunnskaper, men tålmodighet, nysgjerrighet og interesse for håndverk er viktig. Er også et stort pluss om du er en kreativ sjel.​ Anbefalt alder: 13 til 75 år. Hvert kurs har begrenset med plasser. (6 personer om gangen). Kurset holdes fast i Hillevåg, Stavanger. (Med mulighet for andre byer, etter avtale -- se FAQ).
 

Deltakere trenger ikke anskaffe eget utstyr, MEN må ta med eget garn. (Johanna vil stå til hjelp med valg av riktig garn og mengde, før kursstart). Annet nødvendig materiale og leie av utstyr er inkludert i kostnaden.

Bilde 21.07.2022, 13 22 51.jpg

KURSETS STRUKTUR:

HVA LÆRER DU PÅ KURSET?

Kurset er bygget opp slik:

Steg 1 (Fredag)

Du får en grundig gjennomgang av hvordan tufting pistolen fungerer, og generell sikkerhet ved bruk av verktøyet.

Du får også se eksempler på ulike teknikker og generell info om

hva slags tekstil og garn du kan bruke.

Bilde 13.04.2024, 14 45 25.jpg

Steg 5 (Lørdag)

Bruk av teppelim, til å feste teppet sammen til slutt. (Må tørke over natten).

Bilde 26.04.2024, 19 30 01.jpg

Steg 2 (Fredag)

Hvordan man henger opp et lerret på ramme, fra start til slutt, samt tufting-tekstilens funksjonalitet.

Bilde 16.07.2022, 10 50 43.jpg

Steg 6 (Søndag)

Liming av kantene, ved hjelp av limpistol og saks.

IMG_5019.jpg

Steg 3 (Fredag)

Designet ditt skal tegnes opp på lerretet (frihånd).
Du får låne tekstilkritt og sprittusj. 

(Det forventes at du har en idé eller har forberedt et design på forhånd til hva du ønsker å lage. Johanna vil være i dialog med deg om dette.) 

Bilde 16.07_edited.png

Steg 7 (Søndag)

Trimming, barbering og finpussing av teppene. 

Bilde 23.03.2024, 15 08 46.jpg

Steg 4 (Lørdag)

Opplæring i tufting, hvor mye av ferdighetene læres gjennom prøving og feiling. Dette er den mest tidkrevende prosessen, og her får du mellom 5-6 timer til rådighet. 

Bilde 09.07.2022, 12 23 42.jpg

Steg 8 (Søndag)

Liming av backing filt, og siste finpuss.

TIMEPLAN*

Vi serverer kaffe og twist lørdag og søndag*
* gjelder kun standard kurs i Stavanger
SE EGEN TIMEPLAN FOR TURNÉ, HER

UTSTYR OG MATERIALER

Hva får du tilgang til på kurset?

Bilde 22.02.2024, 12 05 28.jpg

Tuftingspistol

Du får låne en tuftingpistol, gjennom hele kurset. (AK-1 Cut Pile)

Bilde 22.02.2024, 11 24 01.jpg

Ulike typer lim

Du får inkludert i prisen både teppelim, limpistol og spraylim. Alt man trenger til å lage et tuftet teppe. 

Bilde 22.02_edited.jpg

Tuftingcloth

Inkludert i prisen får du 80 x 85 cm
med tuftingcloth (stoffet man tufter i)

Bilde 26.02_edited.jpg

Trimmere og sakser

Du får låne ulike barbermaskiner til å ferdigstille mersterverket ditt med. (Både teppetrimmere og klippemaskin til sau). I tillegg har vi markedets beste tekstilsakser (KAI). 

Bilde 22.02.2024, 11 13 01.jpg

70 x 75 cm ramme

Du får låne en egen ramme på 70 x 75 cm, hvor det tuftede verket ditt blir rundt 55 x 60 cm stort. 

Bilde 22.02.2024, 11 55 57.jpg

Backing-filt med antiskli

Du får filt med antiskli inkludert i prisen, til å feste på baksiden av teppet ditt (for beskyttelse, ekstra feste OG underlag)

Bilde 22.02.2024, 12 57 15.jpg

IKKE INKLUDERT:

GARN

Garn er det eneste materialet du må medbringe selv. Dette er hovedsakelig fordi vi oppmuntrer til gjenbruk av restegarn, i håp om å strekke oss i en mer bærekraftig retning. (Les mer i vår FAQ). Dersom du ikke har garn liggende fra før av (og må kjøpe inn), eller er usikker på antall nøster eller type garn, veileder vi deg gjerne over mail (etter påmelding). Ikke stress! :-)

TIPS TIL DESIGN

(Valgfri lesning)

Er du usikker hva slags design du skal tufte? Eller frykter du at tegneferdighetene dine ikke er gode nok? FRYKT IKKE! I tuftingens verden er det (nesten) bare fantasien som setter grenser.

Hver deltaker får tildelt et lerret som passer et teppe på cirka 50 x 55 cm. Hva du ønsker å fylle denne ruten med er helt opp til deg! Designet trenger ikke å være firkantet. Det kan også være ovalt, kjegleformet, ruglete eller en annen organisk form. Alle former er mulige. (Det er likevel lurt å unngå for små kanter på designet. Unngå små svinger og kanter under 10 cm).
 

Bilde 24.03.2024, 14 21 52.jpg
_edited_edited.jpg
DSCF2622_edited.jpg
Bilde 16.07_edited.jpg

Ønsker du å være på den trygge siden, så er det lurest å lage noe så enkelt (og gjerne så abstrakt) som mulig. Kanskje bare noen geometriske flater, eller et smilefjes? Prøv å bruk så få farger som mulig (færre enn 10 farger). Detaljene bør være så store som mulig.

Om du føler et kall for å utfordre deg selv, eller lage noe veldig unikt, så kan du prøve på noe mer avansert. Men har man ingen tufting-ferdigheter fra før av, kan det fort bli vanskelig og tidkrevende. Blir du ikke ferdig å tufte innen 6 timer, må veileder fullføre jobben for deg (og da kommer et eget overtidsgebyr... Se FAQ)

Vi anbefaler så FÅ detaljer som mulig. Løkkene i tufting fungerer litt som piksler, altså bildepunkter i et digitalt bilde. (Eller som broderi, eller perler).
 Hvor mindre teppet ditt er, hvor færre detaljer er det mulig å bringe ut. Hvor større teppet ditt er, hvor mer detaljert kan det være. På 50 x 55 cm er det ganske begrenset i hvor mye detaljer man får frem. Gå for store overflater, unngå små detaljer -- spesielt som nybegynner. Hold det enkelt, og gjerne uten "outline" / omrisse. Spør gjerne oss om veiledning på mail, så hjelper vi deg å forenkle designet til størrelsen. (Se eksempler på tepper hvor det var vanskelig å få frem små detaljer, under):

image.png
image.png
teppineppileppi (1)_edited_edited.png
MONIKA rug (4)_edited.png

Er du helt tom for ideer?  Søk gjerne opp "tufted rug" eller "tufting" på Instagram eller Pinterest, om du trenger inspirasjon. MEN, vi anbefaler å IKKE direkte kopiere noen andres design, eller bruke COPYRIGHTED materiale (f.eks. kjente logoer, figurer fra populærkultur, osv.). Utfordre deg selv og kreativiteten din med å lage noe eget og unikt.

Send oss gjerne ideene dine på forhånd, så kan vi hjelpe deg å ta et fornuftig valg.

Vi anbefaler å ta med noen skisser eller et referansebilde, som du kan ta utgangspunkt i. Eller du kan selvfølgelig ta det litt på sparket, men gjerne rådfør deg med oss før du starter å tufte. Under kan du se noen eksempler på tidligere deltakeres skisser, som de tok med seg, og hvordan det ferdige resultatet ble etterpå!

benedicte grødem nes (1)_edited.png

Alle teppene ovenfor er rundt 60 x 80 cm (større enn nåværende standard på kurset). I tillegg har de blitt tegnet opp på lerret med prosjektor (som vi ikke tar i bruk på kurset lenger). 

Lurer du på noe?

Sjekk gjerne vår FAQ, eller send oss en mail, på hallo@tufting.no

bottom of page