top of page
Bilde 22.02.2024, 12 57 44.jpg

TURNÉ 2024

Vi reiser på en liten Norgesturné! Vi holder kurs i de største byene i (den sørlige delen av) landet: Oslo, Bergen, Kristiansand og Haugesund. (Se datoer og sted, lengre nede)

OSLO: 12. juli - 17. juli
Hausmania Kulturhus, Hausmanns gate 34

(DAGTID)

Tredagers kurs - HELG:

Fredag 12. juli: kl 18:00 - 20:00
Lørdag 13. juli: kl 11:00 - 17:00
Søndag 14. juli: kl 12:00 - 14:00

(ETTERMIDDAG / KVELD)

Tredagers kurs - UKEDAG:

Mandag 15. juli: kl 18:00 - 20:00
Tirsdag 16. juli: kl 15:00 - 21:00
Onsdag 17. juli: kl 15:00 - 17:00

KRISTIANSAND: 19. juli - 21. juli
Kristiansand Husflidslag, Setesdalsveien 24

Tredagers kurs - HELG:

Fredag 19. juli: kl 18:00 - 20:00
Lørdag 20. juli: kl 11:00 - 17:00
Søndag 21. juli: kl 12:00 - 14:00

HAUGESUND: 9. august - 11. august
Hemmingstad Kultursenter, Spannavegen 135

Tredagers kurs - HELG:

Fredag 9. august: kl 18:00 - 20:00
Lørdag 10. august: kl 11:00 - 17:00
Søndag 11. august: kl 12:00 - 14:00

Det blir i tillegg arrangert et eget kurs for ungdom, i regi Hemmingstad Kultursenter helga etter (16. - 18. august). Ta kontakt med kultursenteret for mer informasjon. 

BERGEN: 13. september - 18. september
Bærekraftige Liv Løvstakken, Solheimsgaten 60
+ Det Går Bra Studio, Skuteviksveien 1

(DAGTID)

Tredagers kurs - HELG:

Fredag 13. september: kl 18:00 - 20:00
Lørdag 14. september: kl 11:00 - 17:00
Søndag 15. september: kl 12:00 - 14:00

(ETTERMIDDAG / KVELD)

Tredagers kurs - UKEDAG:

Mandag 16. september: kl 18:00 - 20:00
Tirsdag 17. september: kl 11:00 - 17:00
Onsdag 18. september: kl 12:00 - 14:00

Kurset foregår over 3 kvelder/dager, og du får muligheten til å arbeide med en ekte tufting pistol, samt eksperimentere med design og fibre. Du blir veiledet og får opplæring i nødvendige teknikker. Du får samlet rundt 10 timer til disposisjon, og veileder Johanna vil være til stede hele tiden. 

Du trenger ingen forkunnskaper, men tålmodighet, nysgjerrighet og interesse for håndverk er viktig.
Er også et stort pluss om du er en kreativ sjel.
​ Anbefalt alder: 13 til 75 år. Hvert kurs har begrenset med plasser. (6 personer om gangen). 
 

Deltakere trenger ikke anskaffe eget utstyr, MEN må ta med eget garn. (Johanna vil stå til hjelp med valg av riktig garn og mengde, før kursstart). Annet nødvendig materiale og leie av utstyr er inkludert i kostnaden.

Les mer om kursets struktur og program, HER!
Les mer om kursets vilkår, HER!

gagagaggaa.png
 • Jeg har spørsmål om kurset, og fant ikke informasjonen jeg lette etter...
  Send oss en mail! hallo@tufting.no Vi prates :-)
 • Do you have workshops in english?
  Yes!*** BUT, then you have to inform us beforehand! (Through email or DMs) (Or we will prepare everything in Norwegian -- due to this being the standard). Give notice in advance, so that the workshop-instructor (Johanna) has time to prepare and adapt the program and teaching in English. Please be aware that the workshop-instructor does not speak 100% fluent English, but does the best they can. We will not change to English, spontaneously during a workshop, without being prepared beforehand.
 • Hvor holdes kursene?
  Kursene holdes fast i Stavanger, Hillevåg. H18 -- Kunst og kulturkollektiv, Hillevågsveien 18, 4016 Stavanger. Kursholder Johanna har atelier i samme bygg. Av og til holder vi kurs andre steder i Norge også. Hvem vet, kanskje du kan booke oss inn til din lokale husflid eller kulturhus, en gang i fremtiden? UPDATE: Sjekk ut vår TURNÉ
 • Holder dere kurs andre steder i Norge?
  UPDATE: Sjekk ut vår TURNÉ Vi kommer gjerne å holder kurs, dersom et lokalt kulturhus, husflidslag eller annen større gruppe leier oss inn. Vi forsøker helst å holde oss til Rogalands-området, enn så lenge. (Muligens Bergen og Kristiansand). Vi er avhengige av at det er OK kjøreavstand, med bil. For store avstander blir vanskelig å gjennomføre på en ålreit måte, av flere grunner. Per dags dato har ikke kursholder Johanna eget ikke bil-sertifikat, (etter å ha bodd 6 år i kollektiv-byen Oslo), og er derfor avhengig av skyss fra andre for å frakte kurs-utstyret til større avstander. (Det går ikke an å frakte alt av kursutstyr via tog eller fly). Innen 1-2 år, vil hun mest sannsynlig kunne kjøre egen bil. (Øvelsekjøringen er godt i gang). ;-)
 • Hvorfor må deltakere medbringe EGET garn?
  Vi oppfordrer til gjenbruk! Har du eller noen du kjenner restegarn hjemme, er tufting er ypperlig mulighet for å bruke dette til noe nytt og spennende. Vi forsøker å føre kursene i en bærekraftig retning, i og med at lokalene vi er en del av (H18) er i initiativ Pådriv Stavanger. Pådriv er et møtested og felleskap som arbeider med bærekraftig og klimavennlig utvikling av Hillevåg, og de legger mye fokus på FNs bærekraftsmål. Garn er en del av tekstilindustrien, som dessverre er en klimaversting, med et enormt avtrykk på klima og miljø. Klimagassutslipp, vannforbruk, kjemikalier og mikroplast... You name it! Både akryl-, bomull- og ull-garn har sine fordeler og ulemper, og dette lærer du mer om på kursene våre. I og med at det finnes så ufattelig mange ulike typer garn, og haugevis med farger, mener vi i tillegg at det mest praktiske er å la deltakerne velge garn selv. Alle har egne preferanser i forhold til materialer, teksturer, farger og budsjett. (Vegansk eller ikke-vegansk garn, er også noe som flere er opptatte av.) Kursholder Johanna veileder hver enkelt deltaker, med HVOR mye garn, HVA slags type garn osv., over mail -- i forkant av kurs. Dersom vi skulle drive videresalg av garn, til deltakere, ville dette krevd mye logistikk og i tillegg omregistreringer av foretaket knyttet til moms og skatt. Vi ønsker å være en læringsarena og et kulturtilbud, snarere enn en "butikk" :-)
 • Hva slags type garn kan jeg bruke?
  Teknisk sett kan man bruke all slags garn, så lenge det får plass i tuftingpistolens nål. Men, hvor mindre effekter (glitter, børstede tråder) hvor bedre. Fint spunnet garn, er enklere å tufte med. Vi anbefaler ull, ullblanding eller akryl, da bomull ofte er litt vanskelig å tufte med. (På kurset lærer du mer om de ulike garn-typene, og deres fordeler og ulemper). Ønsker du vegansk ull, kan du bruke lyocell eller bambus. (Eller akryl, i verste fall). Spør oss gjerne om råd, dersom du ønsker å bruke plantebasert garn. Om du er opptatt av bærekraft anbefaler jeg kortreist garn (produsert i Norge). Restegarn er også et mer bærekraftig valg, om man har dette tilgjengelig. Angående tykkelse på garnet, anbefaler vi garn hvor etiketten (magebeltet) viser til pinnestørrelse 5 mm eller 6 mm. (4 mm går også, men tynnere enn dette blir tungvint å arbeide med som nybegynner). Opp til 9 mm pinnestørrelse går også, dersom garnet er veldig mykt. Du får veiledning av kursholder Johanna over mail, etter påmelding, angående garnet. Hun vil hjelpe deg med hvor mange nøster du trenger av hver farge, og lignende.
 • Hvor får jeg tak i garn?
  Anbefaler å sjekke ut bruktbutikker eller gjenbruksstasjoner etter restegarn. På Finn.no , Tise eller Facebook finnes det også folk som selger restegarn til en billig penge. Eller dra til garnleverandører, for utsalg. (Outlet) Vi bestiller ofte garn fra nettet, (hovedsaklig ULL), i større bunker, i og med at det er billigst. Anbefaler: www.garnius.no (kortest leveringstid, sendt fra Haugesund, Norge) www.skapemer.no (noe lengre leveringstid, sendt fra Sverige, uten toll og avgift) www.hobbii.no (nokså kort leveringstid, sendt fra Danmark, uten toll og avgift) Dersom du skal bestille fra nettet -- er det lurt å gjøre dette minst 2 uker før kurstart. I Rogaland kan vi også tipse om disse butikkene: Garnkilden (Hillevåg) Garnhuset (Madla) Hundvåg Hobby CreoLink (Sandnes) Nancy Strikkestove (Sandnes) Sense Garn (Sandnes) Landsbystrikk (Randaberg) Oh My Garn (Forus) evt. har de billig garn på Sparkjøp og Europris
 • Hvor mange garnnøster trenger man?
  Til et teppe på cirka 50 x 55 cm, trenger man rundt 15-25 stk nøster (50 g). Antallet varierer veldig utifra detaljer, overflater, motiv og antall farger. Vi synes også det er bedre å alltid ha 1-2 nøster for mye, enn for lite -- sånn at vi unngår stress. Kursveileder Johanna vil veilede deg over mail, i forkant av kurset, om hvor mange nøster du trenger, av hver farge.
 • Hvor STORT teppe kan jeg lage? Kan jeg velge størrelse selv?
  Alle deltakere får leie tufterammer på størrelse 70 x 75 cm, hvor det tuftede verket ditt blir maks 55 x 60 cm stort. Oppfordrer alle deltakerne til å lage tepper tilsvarende denne størrelsen, men dersom du ønsker å lage noe mindre -- skal jeg ikke stoppe deg. Teppet ditt trenger ikke å være helt firkantet, eller ovalt. Det kan være akkurat slik du vil, så lenge det passer innenfor rammen. Større enn 55 x 60 cm er ikke mulig, på våre kurs. Å tufte et teppe på våre rammer, tar mellom 4-6 timer. Vi holder oss til en tids-overkommelig og nybegynner-vennlig størrelse. Dersom du ønsker å arbeide større, må du nok gjøre det på privaten. (Les gjennom kursets fulle struktur her: https://www.tufting.no/program)
 • Kan jeg lage flere enn ETT teppe, på kurset?
  I teorien: NEI. MEN, det kan gjøres, om det er sterkt ønsket. Hvis du lager flere små tuftede bilder, som passer innad den 70 x 75 cm rammen vi bruker på kurset, så kan du nok lage flere SMÅ tepper. (Altså, du kan tegne opp flere små motiver, innenfor området på rammen). Du kan muligens skvise inn to stk 30 x 50 cm tepper, eller fire små 25 x 25 tepper. Opp til deg, så lenge du holder deg innenfor rammen. Men du får ikke lagd flere STORE tepper. Å arbeide på den ramma vi jobber med, tar mellom 4-6 timer, og alle deltakere har tilgang på kun 1 ramme. (Les gjennom kursets fulle struktur her, og utstyret du får leie: https://www.tufting.no/program) Dersom du skulle arbeidet på en mye større ramme, måtte du trengt langt flere timer, og det har vi dessverre ikke tid og kapasitet til. Vi anbefaler å holde seg til ETT teppe, på cirka 55 x 60 cm stort. Det er overkommelig og nybegynner-vennlig.
 • Arbeider vi med CUT PILE eller LOOP PILE tuftingpistoler?
  På kurset får alle deltakere leie CUT PILE tuftingpistoler. (AK-1). Dersom ditt tufteprosjekt er egnet for å kombinere ulike teknikker, og få ulike teksturer, ved hjelp av en LOOP PILE pistol -- kan vi diskutere dette i forkant av kurset, eller mens vi arbeider. Dersom du har lyst å lære mer om forskjellen på CUT- og LOOP pile, ta kontakt med oss på forhånd, så legger vi det opp i undervisningen på ditt kurs.
 • Jeg har egen tuftingpistol og ramme -- kan jeg ta med det?
  Om du har eget utstyr, er det egentlig SUPERT for vår del -- for da er det plass til enda flere! (Så kan de som ikke har eget utstyr, leie av oss) Dersom du har en Cut Pile (AK-1) eller Duo Pistol, er det flott, og du kan ta den med. Eneste ulempen, er at tufteramma di bør være mellom 70 x 75 cm og 90 x 90 cm. Større enn dette kan fort skape plassmangel. Er ramma di større enn våre -- må du også ta med eget tuftingcloth. (Du må også unngå å lage et teppe større enn 50 x 55 cm -- sånn at vi holder oss innenfor gitt tidsramme). Har du eget utstyr, kan også kursprisen bli noe lavere -- da du ikke betaler for fullt utstyrsleie. Ta kontakt med oss før påmelding, på mail: hallo@tufting.no
 • Hva er grunnlaget for kursets pris?
  Prisen skal dekke utlån av alt av nødvendig utstyr, og det aller meste av materialer du trenger. (Unntatt garn). Samlet verdi av materialer og 8-9 timers LEIE av utstyr er rundt 1000 kr per deltaker. Kurset varer over 3 dager/kvelder, og samlet rundt 10 timer. Timepris per deltaker er 200 kr, som er ganske rimelig sammenlignet med bransjestandard. Johanna planlegger, gjennomfører, arrangerer og administrerer kursene -- helt alene, både før og gjennom kursene. Så utenom utstyr og materialer, betaler du for hennes kunnskap, hennes pedagogiske opplegg og hennes personlige erfaring. I tillegg blir det brukt mye tid på forberedelser, inkludert veiledning over nett. Den samlede summen skal også dekke betaling av skatt (30%), transaksjonsgebyrer (1,75 %) og leie av lokale. Prisen betales først med 500 kr i depositum/håndpenger (les vilkår), deretter 2500 kr etter fullført kurs. PS: Studenter får 15% rabatt, ved fremvisning av gyldig studentbevis. Kurspris blir da 2550 kr. (500 kr depositum betales på forhånd, som vanlig, men 2050 kr etter fullført kurs). PS.PS: Ungdom (under 18 år) får 30% rabatt, ved fremvisning av legitimasjon. Kurspris blir da 2100 kr. (500 kr depositum betales på forhånd, som vanlig, men 1600 kr etter fullført kurs). Takk for forståelsen!
 • Hvorfor må jeg betale depositum?
  Du betaler for kurset på denne måten: 500 kr på nett, ved påmelding, som depositum/håndpenger. Deretter resterende beløp 2500 kr (2050 kr, hvis student) etter fullført kurs. Dette kan du betale med Vipps eller med bankkort i kortterminal. Du må betale depositum (håndpenger), som en økonomisk sikkerhet for kursholder (en "no-show-fee"). Dersom du melder deg av kurset, (uavhengig om du holder deg innen avbestillingsfrist), er depositum ikke-refunderbart. (Dersom du ønsker å bytte dato, innen avbestillingsfristen, får du depositum tilbake -- men må betale det på nytt igjen) Dersom påmelding kanselleres av deltaker/kjøper (du), eller ved avtalebrudd fra deltakerens side, vil depositumet tilfalle selger/kursholder (oss). Ved avtalebrudd fra kursholders side (f.eks. at kurset blir helt avlyst), vil deltaker få depositumet refundert.
 • Hvordan betaler jeg for kurset?
  Du betaler for kurset på denne måten: 500 kr på nett, ved påmelding, som depositum/håndpenger. Deretter resterende beløp 2500 kr (2050 kr, hvis student) etter fullført kurs. Dette kan du betale med Vipps eller med bankkort i kortterminal.
 • Hvorfor har kurset anbefalt aldersgrense 13 til 75 år?
  Tufting med pistol kan være en svært fysisk krevende aktivitet. Man må stå mye oppreist, bruke mye av overkroppen og armenes styrke og bevegelse -- og man blir gjerne litt sliten i lengden. (Derfor har vi også innebygde pauser, i tuftingen). Barn under 13 år kan slite med det fysisk anstrengende rundt tuftingen, da pistolen kan være svært tung i lengden. I tillegg må man bruke mye press mot lerretet, som kan bli vanskelig for små kropper over flere timer. Tuftingpistolen er i tillegg et avansert verktøy, hvor små fingre kan settes i klem og bli skadet i uhell. Lerretene har mange spikere man kan stikke seg på, om man er uforsiktig. (Vi har også egne alternative kurs for barn, mellom 10 til 13 år. Disse er tilpasset og gjort i et enklere format. Men det er fortsatt de samme pistolene, så barn yngre enn 10 år blir nok for unge til å delta.) Av samme grunn har vi også en anbefalt aldersgrense på 75 år, da flere eldre kan slite med vonde ledd, rygg og muskler. Likevel gir vi kun får generelle anbefaling, så det kan alltids gjøres unntak dersom det er noen svært spreke 76-90 åringer som har lyst å tufte.
 • Kan barn under 13 år delta på standard tufting-kurs?
  Tufting med pistol kan være en svært fysisk krevende aktivitet. Man må stå mye oppreist, bruke mye av overkroppen og armenes styrke og bevegelse -- og man blir gjerne litt sliten i lengden. (Derfor har vi også innebygde pauser, i tuftingen). Barn under 13 år kan slite med det fysisk anstrengende rundt tuftingen, da pistolen kan være svært tung i lengden. I tillegg må man bruke mye press mot lerretet, som kan bli vanskelig for små kropper over flere timer. Tuftingpistolen er i tillegg et avansert verktøy, hvor små fingre kan settes i klem og bli skadet i uhell. Lerretene har mange spikere man kan stikke seg på, om man er uforsiktig. Vi har også egne kurs for barn, mellom 10 til 13 år. Disse er tilpasset og gjort i et enklere format. (Mer info kommer) Men det er fortsatt de samme pistolene, så barn yngre enn 10 år blir nok for unge til å delta.
 • Jeg har fysiske skavanker og skader. Kan jeg fortsatt delta på kurs?
  Tufting med pistol kan være en svært fysisk krevende aktivitet. Man må stå mye oppreist, bruke mye av overkroppen og armenes styrke og bevegelse -- og man blir gjerne litt sliten i lengden. (Derfor har vi også innebygde pauser, i tuftingen). Ryggproblemer, kneskader, alvorlige senebetennelser, leddgikt, krykker eller rullestol KAN skape problemer med utførelsen av kurset. Derfor er det ikke anbefalt å melde seg på, om dette er noe du sliter med. Dersom du har spesielle behov, eller ønsker tilrettelegging, vennligst gi beskjed om det på forhånd, så skal vi se hva vi kan få til. Vi ønsker å være så inkluderende som mulig. (Bygget kurset holdes i er dessverre ikke rullestol-vennlig) ​
 • Kan vi leie dere inn, til vår bedrift/skole/arrangement e.l?
  Ja! Eller, om dere holder til i Rogaland, så kan dere det! Per dags dato har ikke Johanna (kursarrangør) bil-sertifikat, og har ikke mulighet til å dra med alt utstyret vårt til større avstander, for langt unna. MEN, med god nok planlegging, kan det være mulig å ordne skyss, dersom dere holder til i Rogalands-området (muligens Vestland, Agder, osv.). Dersom dere holder til utenfor de nevnte områdene, men har et super tilbud likevel -- ta kontakt, så kan vi vurdere situasjonen og reisemuligheter. Send oss uansett en mail, så kan vi diskutere hva som er mulig :-) hallo@tufting.no
 • Hvor kan jeg få råd, hjelp og inspirasjon I NORGE?
  Bor du i Stavanger-området / Rogaland, anbefaler vi sterkt at du deltar på et av våre kurs, for å lære alt som er verdt å vite om håndverket. Bor du andre steder i landet, eller ikke har mulighet til å delta (evt. bare vil ha en support-gruppe rundt deg), anbefaler vi å bli med i vår FACEBOOK GRUPPE: https://www.facebook.com/groups/580876357226178/
 • Kan jeg kjøpe tuftingpistol og utstyr av DERE?
  Nei. Dessverre. Vi er ikke leverandører av materialer og utstyr. Vi holder KUN KURS, i tufting.
 • Hvor kjøper man tufting pistol? / Hvilken pistol bør jeg kjøpe?
  Tufting pistol selges ikke i Norge, per dags dato. Dette må du importere fra utlandet. Vi har evt. hørt at Rito Hobby selger tuftingpistol, men vi kan ikke garantere kvaliteten og funksjonaliteten på denne. Hovedsakelig anbefaler vi at du kjøper pistolen din fra en forhandler som: * Har god kvalitet på verktøyet, slik at du unngår at den går i stykker. * Kundeservice og mulighet for reparasjon og hjelp. IKKE KJØP FRA AMAZON ELLER EBAY. Forsikre deg om at pistolen er av god kvalitet, og av en trygg og sikker leverandør. Vi kan likevel tipse om: https://slowstudio.com/no-no (DANMARK) https://www.tuftinglove.com (SVEITS) https://www.tuftinglove.com (USA) Anbefaler nybegynnere å kjøpe en Cut Pile pistol. (AK-I). Vi anbefaler ikke å starte med pistoler drevet av kompressorer, og tilpasser mer avanserte håndverkere. (Som f.eks. en AK-III eller KRD-I)
 • Hvilke materialer trenger jeg for å starte å tufte?
  Dersom du melder deg på et av våre kurs, kan du få tilsendt en tilpasset handleliste som beskriver alt du burde trenge til å starte med tufting. (Bare spør oss etter endt kurs, og vi hjelper deg med råd og tips til innkjøp). Om du ikke ønsker (eller har mulighet til) å delta på kurs, anbefaler vi å gjøre research på nettet. (For eksempel YouTube). Det meste kan kjøpes i Norge, utenom tuftingpistol og tuftingcloth. Vi anbefaler alle å tufte i godt ventilerte rom, og helst ikke samme sted som man sover. Tufting har mye støvpartikler og limen kan ha skadelig avdamping, og man bør ikke puste det inn i for lange perioder om gangen. Kursholder Johanna leier eget studio, for å arbeide med tufting. De fleste er ikke forberedt på at tufting innebærer mye mer enn bare selve pistolen. Teknikken krever store mengder garn, tufting lerret, teppelim, tekstiler, limpistoler, treverk, osv. Vi anbefaler de fleste, å sette av minst 5 000 til 8000 kroner, på å få tak i alt man trenger til å starte med håndverket. (Yup... det er en STOR investering). Sett opp et budsjett, og prøv å tenk realistisk. LYKKE TIL! :-)
bottom of page